Legionellapreventie tijdens de lente en in de zomermaanden

5 april 2017

Legionella preventie

Legionellapreventie – De eerste warme dagen van dit jaar zijn een feit. Massaal trekken mensen erop uit en tuinierend Nederland steekt de groene vingers weer gretig in de aarde. Ook tellen velen alweer af naar de aanstaande vakantieperiode. Graag voorzien we u van een aantal nuttige tips om gezondheidsrisico’s met het oog op legionellabesmettingen te beperken.

Gevelkranen en legionellapreventie

Of het nu gaat om het beregenen van de tuin of om speelplezier van kinderen onder een bewegende sproei installatie; tijdens de warme dagen maken de meeste mensen veelvuldig gebruik van water in de tuin. Veelal wordt dit water afgenomen van de gevelkraan waarop de tuinslang is aangesloten. Wat zijn de risico’s en hoe kunt u de risico’s verkleinen?

In het najaar en tijdens de winter wordt de gevelkraan in principe niet gebruikt. Om bevriezing van de leiding te voorkomen zetten veel mensen de afsluiter aan de binnenkant van de woning dicht. Wat vaak wordt vergeten, is om de leiding leeg te laten lopen. Het gevolg hiervan is stilstand in het leidingdeel tussen de aftapper en de gevelkraan wat de groei van eventueel aanwezige legionellabacteriën kan bevorderen.

Advies: Wanneer u gedurende een langere periode geen verbruik creëert op een gevelkraan, zorg er dan voor dat u na het dichtzetten van de afsluiter het leidingstuk tot aan de gevelkraan laat leeglopen. Let er hierbij op dat de afsluiter met aftapper bij voorkeur meteen aan het begin bij de aftakking is geplaatst. Mocht dat niet het geval zijn dan is het raadzaam om de afsluiter met aftapper alsnog te laten verplaatsen.

Legionellapreventie

Gebruik van de tuinslang met sproeikop

In de regel geldt dat alles wat water krijgt groeit. Tijdens de warme dagen is het dan ook zaak om planten regelmatig te voorzien van water. Veel mensen kiezen ervoor om de tuin te beregenen met een tuinslang met sproeikop, maar realiseren zich daarbij niet dat tijdens het sproeien aërosolen vrijkomen. Aërosolen zijn minuscuul kleine waterdruppels en worden ook wel ‘nevel’ genoemd.

Tijdens de warme dagen blijft de tuinslang vaak aan de gevelkraan gekoppeld, ook na het sproeien van de tuin. Wanneer u de sproeikop na het sproeien als eerste uitzet en pas daarna de gevelkraan dicht zet, blijft er water achter in de tuinslang. Temperaturen van 25°C zijn in de zomerperiode niet ongewoon. Eventuele legionellabacteriën welke zich in het water kunnen bevinden –en dus ook in de tuinslang- vermenigvuldigen zich bij temperaturen vanaf 25°C in hoog tempo.

Advies: Hoewel de risico’s bij dagelijks tot regelmatig verbruik een stuk kleiner zijn is het raadzaam om de tuinslang na gebruik leeg te laten lopen en bij voorkeur af te koppelen. Zo voorkomt u snelle vermenigvuldiging van legionella in de tuinslang.

Gebruik van de douchekop na terugkomst van vakantie

Stelt u zich voor: U komt terug van drie weken vakantie en na een lange autorit of vliegreis kijkt u uit naar een verfrissende douche in uw eigen badkamer. Wat u zich misschien niet direct realiseert is dat uw kranen tijdens uw verblijf in het buitenland niet zijn gebruikt waardoor sprake is geweest van stilstaand water. U stapt niets vermoedend onder de douche en ademt waternevel in waarin zich mogelijk legionellabacteriën bevinden.

Advies: Stilstaand water is een ideaal leefklimaat voor legionella. Na terugkomst van vakantie adviseren we u om de kranen ongeveer 10 á 15 minuten krachtig te spoelen zodat het water wordt ververst en eventueel aanwezige legionellabacteriën zo veel als mogelijk worden uitgespoeld. Het is  raadzaam om mengkranen in het midden open te zetten (38°C) zodat u zowel de koud als warmwaterleidingen ververst. Vernevelende tappunten zoals een douchekop dompelt u onder in een gevulde emmer of in een half gevuld bad waarna u de douchekop 15 minuten laat lopen.

Heeft u vragen over legionellapreventieve en beheer? Neem contact op met onze Servicedesk! Onze collega’s staan graag voor u klaar!

Gerelateerde artikelen: “Verhoogd aantal legionella meldingen in Dubai / Legionella in het buitenland”

 

Heeft u vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

legionellapreventie