Dodelijk ziek door een legionella infectie; het overkwam Andries Knevel

23 Februari 2017

In Bolivia liep EO presentator Andries Knevel een legionellabesmetting op tijdens de opnames voor zijn televisieprogramma ‘Metterdaad’. Op 22 februari 2017 gaf Knevel zijn eerste openbare optreden in vier maanden in het programma Jinek.

Andries Knevel is aan de betere hand, maar ervaart nog dagelijks de gevolgen van de legionella infectie welke hij opliep in Bolivia. “Ik ben op 1 december uit het ziekenhuis ontslagen waar men mij 3 weken op de intensive care heeft gehouden en waar ik 3 dagen kunstmatig in coma ben gehouden. Ik was dodelijk ziek” zo laat Knevel optekenen. Ademnood, last van spieren en vermoeidheid zijn restverschijnselen waar hij nog dagelijks mee te kampen heeft. Hoewel artsen Knevel geen garantie op volledig herstel kunnen geven ziet hij zijn herstel met vertrouwen tegemoet.

Hoe werd de presentator besmet?

Legionella leeft in water en kan probleemloos worden geconsumeerd. Het risico op infectie ontstaat bij inademing van de bacterie bijvoorbeeld in de nevel van een douchekop. We spreken dan over aërosolen; tappunten of toestellen waarbij verneveling vrijkomt. Eenmaal in de longen kan de legionellabacterie grote schade aanrichten, soms met de dood tot gevolg.

Andries Knevel verwacht de bacterie te hebben opgelopen bij een besmette douche of fontein. Omdat Knevel voor zijn programma op meer dan 4.200 meter hoogte is geweest, dacht hij in eerste instantie aan hoogteziekte. Eenmaal op het vliegveld werd hij onwel en viel flauw. Nog altijd werd de link naar legionella niet gelegd. Pas in een Nederlands ziekenhuis kreeg Knevel na diverse onderzoeken de diagnose: legionella infectie.

Besmetting met de legionellabacterie is goed behandelbaar vermits tijdig geconstateerd en behandeld. Met name ouderen, rokers en mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaar voor een infectie.

Heeft u vragen over preventieve maatregelen of over andere legionella gerelateerde zaken, neem dan contact op met onze servicedesk! Wij staan u graag te woord!

Tekst: Aqua Assistance BV.    Foto: EO

Heeft u vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

legionellapreventie